REGULAMENTUL DE DISCIPLINA AL F.R.K.C |
C
A P I T O L U L I
Mijloace de actiune ale Biroului Federal 1. Actioneaza pentru prevenirea si combaterea violentei în sport, pentru promovarea unei masuri educative, a spiritului de fair - play si a tolerantei; 2. Sprijina activitatea Comisiei Nationale de actiune împotriva violentei în sport si a utilizarii de substante interzise; 3.Judeca litigiile între membrii sai, între cluburi, antrenor,
arbitrii si alte persoane oficiale. C A P I T O L U L II Sanctiuni ce se pot aplica unei structuri sportive afiliate la F.R.K.C., unei persoane care îsi desfasoara activitatea în cadrul acestei structuri, oficiali, sportivi - în timpul competitiilor sau în afara lor: 1. Mustrare cu avertisment; 2. Retragerea indemnizatiei; 3. Amenda; 4. Suspendarea temporara din activitatea sportiva; 5. Excluderea definitiva din activitatea sportiva.
S E C T I U N E A I Situatii în care se pot
aplica.
a) nerespectarea prevederilor statutului si regulamentelor F.R.K.C.: -regulamente stabilite pentru desfasurarea activitatii si a antrenamentelor în cadrul loturilor; -regulamente de desfasurare a competitiilor, etc. b) acte incompatibilie cu interesele generale ale activitatii în kaiac-canoe, cu legile statului, ordinea publica si bunele moravuri; c) abateri grave de la regulile moralei, legea onoarei, pentru savârsirea de infractiuni - caz în care hotarârea instantei trebuie sa fie definitiva, pentru combaterea influentei si coruptiei în sport; d) acte de brutalitate si indisciplina; e) folosirea de substante interzise, a dopajului si a altor metode neregulamentare destinate sa mareasca în mod artificial capacitatea bio-motrica a sportivului; f) activitati de instigare si biocotare a competitiilor.
S E C T I U N E A a-II-a Sanctiuni aplicabile sportivilor
1. MUSTRAREA CU AVERTISMENT consta în reprobarea formala a atitudinii sau purtarii, prin invitarea expresa a îndreptarii în viitor, atragându-se totodata atentia asupra sanctiunilor ce vor urma în cazul în care nu este revizuita atitudinea persoanei în cauza. Mustrarea, simpla sau cu avertisment, se aplica în urmatoarele cazuri: - comportament obraznic, limbaj neadecvat fata de alti sportivi, fata de antrenori sau oficiali, etc. ; - nerespectarea programului de activitate; - nerespectarea în mod repetat (1-3 ori) a regulamentului de ordine interioara; - întârziere nemotivata la actiunile lotului, neprezentarea la data, ora si locul fixat pentru întrunirea lotului; - nepredarea materialelor sportive la data fixata: ambarcatiuni, padele, echipament .
2. RETRAGEREA INDEMNIZATIEI, este o sanctiune cu caracter pecuniar si consta în privarea, pe o perioada determinata (1,2 luni) sau definitiva, a drepturilor banesti, de care poate beneficia un sportiv prin efectul legii, ca urmare a rezultatelor deosebite obtinute în activitatea sportiva.
Cazuri de aplicare :
- absente nemotivate la antrenamente pe durata 1-3 zile, are ca efect retragerea indemnizatiei pe o luna; - absente nemotivate la antrenamente pe durata de 4-7 zile, are ca efect retragerea indemnizatiei pe 2 luni; - absente nemotivate între 7-14 zile are ca efect retragerea totala a indemnizatiei; - lipsa de interes în pregatire, manifestata chiar dupa aplicarea unui numar de 3 avertismente sau mustrari cu avertisment; - recidiva în manifestari constând în lipsa de respect fata de antrenori, în nerespectarea programului de antrenament si a indicatiilor date de antrenor; - lipsa de respect, prin comportament reprobabil fata de persoanele oficiale, are ca efect retragerea indemnizatiei pe timp de o luna, iar daca recidiveaza, retragerea indemnizatiei pe 2 luni.
3 SUSPENDAREA TEMPORARA, consta în interzicerea, pe durata determinata, a activitatii sportive (antrenamente, cantonamente, competitii)
Cazuri de aplicare :
- absente nemotivate care depasesc 14 zile; - nerespectarea regulamentului de ordine interioara si a programului de antrenament, dupa ce sportivul a fost deja avertizat de 3 ori; - recidiva în ceea ce priveste lipsa de interes in pregatire (anterior a mai fost sanctionat cu mustrare cu avertisment si cu retragerea indemnizatiei; - parasirea nemotivata a lotului sau cantonamentului; - nepredarea echipamentului desi a fost avertizat; - lipsa de respect fata de oficiali, prin manifestari reprobabile repetate; - 1-2 instigari la actiuni nesportive; - acumularea unui numar de 3 sanctiuni, indiferent de natura lor.
4. EXCLUDEREA DEFINITIVA, consta în interzicerea definitiva de a mai practica acest sport.
Cazuri de aplicare : - abateri grave de la etica sportiva, în conditii de recidiva (a fost deja suspendat din activitate pe o perioada de la o luna la un an); - instigare, in conditii de recidiva, la actiuni nesportive ; - lipsa totala de respect fata de antrenori si colectivitatea în care îsi desfasoara activitatea sportiva ; - manifestari antisportive: boicotarea antrnementelor, a competitiilor, lipsa totala de fair - play, amenintari la adresa antrenorilor, a celorlalti sportivi sau oficiali ; - utilizarea de substante interzise – dopaj.
|
C A P I T O L U L I I I
1. Pentru nerespectarea regulamentului: suspendare din competitie. 2. Pentru injurii aduse arbitrilor, persoanelor oficiale din cadrul biroului federal, în functie de gravitatea faptei comise: avertisment cu suspendare. 3. Pentru instigarea la actiuni nesportive sau lipsa de fair-play: suspendare din competitii 1 an. 4. Pentru inducerea în eroare a organizatorilor de competitii (secretariat, arbitri, etc.) privind înscrierile, schimbarile sau participarii sportivilor în competitii: suspendarea din concurs; recidiva atrage suspendarea din competitii pe durata unui an. Dispozitii finale: Sanctiunile se propun de catre arbitrul principal si se aproba de presedintele juriului. Contestatiile se adreseaza biroului federal în termen de 10 zile.
SANCTIUNI PRIVIND ABATERILE ANTRENORULUI Pentru abateri de la prezentul regulament antrenorii se sanctioneaza dupa cum urmeaza: 1. avertisment pentru întirziere nemotivata; 2. retragerea unei gradatii pe o luna pentru absenta nemotivata de la 1 la 3 zile; 3. retragerea unei gradatii pe 4 luni pentru absente nemotivate de la 3 la 7 zile; 4. retragerea unei gradatii pe timp de 4 luni si excluderea de la pregatirea lotului pentru absente nemotivate care depasesc 7 zile; în caz de recidiva, sanctiunile se analizeaza ajungând pâna la excluderea din corpul antrenorilor; 5. suspendarea pe durata unui an pentru nerespectarea regulamentelor si statutului F.R.K.C.; 6. retragerea unei gradatii pe timp de 4 luni pentru lipsa de respect si manifestari reprobabile fata de persoanele oficiale; 7. retragerea unei gradatii pe timp de 6 luni pentru nerespectarea programului de pregatire aprobat, instruirea necorespunzatoare a sportivilor care ar avea drept urmare dintr-o competitie internationala sau nationala; în caz de recidiva se va recurge la excluderea de la pregatirea lotului; 8. retragerea a 2 gradatii pe timp de 4 luni pentru prezentarea antrenorului la antrenamente si competitii în tinuta neregulamentara si în stare de ebrietate; în caz de recidiva se va recurge la excluderea de la pregatirea lotului. Dispozitii finale: Sanctiunile materiale aplicate antrenorilor de club se comunica de catre F.R.K.C., fiecarui club. SANCTIUNI PRIVIND ABATERILE ARBITRILOR: 1. avertisment pentru întirziere nemotivata la competitie; 2. suspendare o etapa pentru absenta nemotivata la competitie; 3. suspendare la 2 concursuri nationale si internationale pentru fals în acte ce ar putea influenta stabilirea în mod concret a clasamentelor; în caz de recidiva se va recurge la suspendarea din corpul de arbitri; 4. avertisment petru prezentare în tinuta necorespunzatoare; 5. suspendarea baremului pentru prezentarea în stare de ebrietate; în caz de recidiva se va recurge la excluderea din corpul de arbitri;
Dispozitii finale:
Sanctiunile se propun de catre directorul de concurs si se aproba de presedintele juriului. Contestatiile se adreseaza biroului federal în termen de 10 zile. Nerespectarea prezentului regulament si a prezentelor instructiuni de catre antrenori, arbitri, conducatori, medici, oficiali ai F.R.K.C., membri ai biroului federal, secretari ai F.R.K.C., atrage sanctionarea acestora, astfel: - retragerea calitatii pe care o au; - amenda. |
C A P I T O L U L IV SECTIUNEA I Încalcarile statutului sau ale regulamentelor de functionare ale Ministerului Sportului, ale Cluburilor si Asociatiilor sportive, savârsite de sportivii din sectiile de kaiac-canoe sau de membrii oganelor de conducere ale F.R.K.C., litigiile de orice natura (tehnica, administrativa, financiara) derivind din/sau în legatura cu kaiacul sau canoea se vor rezolva numai de forurile competente ale F.R.K.C., conform celor de mai jos. 1. Comisia de apel 2. Biroul federal 3. Biroul executiv 4. Comisia centrala de disciplina 5. Consiliul de administrare (la nivelul cluburilor)
COMPETENTA DE SOLUTIONARE
(vezi statutul F.R.K.C.)
SECTIUNEA a-III-a PROCEDURA DE URMAT
Sanctiunea mustrare cu avertisment se aplica imediat ce a fost încalcata norma de conduita, de catre persoana în cauza (antrenor, profesor, sportiv, medic, oficial,etc.). În cazul celorlalte sanctiuni, propunerea privind sanctiunea ce urmeaza a se aplica se face de catre antrenorul sportivului (sau alta persoana, potrivit celor de mai sus), care a încalcat regula sau norma de conduita, pe baza unui referat motivat, care urmeaza a fi avizat de catre antrenorul coordonator sau de catre seful de catedra în unitatile C.S.S.. Referatul va cuprinde urmatoarele: - numele, prenumele, vârsta, grupa si categoria din care sportivul face parte; - norma (regula) de conduita încalcata; - motivele de fapt si de drept care stau la baza referatului; - probele pe care întelege antrenorul sa le propuna; - propunerea privind sanctiunea ce urmeaza a se aplica. Acest referat se înainteaza de catre antrenorul coordonator Comisiei centrale de disciplina, care hotaraste potrivit competentei sale. Sportivul este audiat de comisie. Comisia judeca litigiul dupa ce au fost analizate si coroborate toate probele dosarului si aplica sanctiunea. Întreg dosarul cauzei se înainteaza Biroului federal care, reanalizând dosarul, valideaza sau nu sanctiunea aplicata. Deciziile Comisiei centrale de disciplina si a Biroului federal se vor comunica partilor. Decizia Biroului federal poate fi atacata cu apel în termen de 15 zile libere de la comunicare. Apelul se solutioneaza de catre Comisia de apel. Apelul suspenda executarea deciziei, cu urmatoarele exceptii: - fixarea sau amânarea concursurilor; - întocmirea programelor; - delegarea arbitrilor.
Termenele în care se pot face sesizarile 1.Oricând: în cauze de natura financiara, infractiuni, abateri grave de la conduita morala. 2. 1 luna de la comiterea faptei: pentru abateri de ordin disciplinar sau de ordin material. 3. 15 zile : pentru probleme de ordin tehnic si administrativ. Cererile tardiv formulate, urmeaza a fi respinse pe baza de exceptie, fara a se mai proceda la examinarea lor în fond. Exceptia tardivitatii poate fi invocata oricând, de oricare parte.
Sesizarea din oficiu Pe lânga sesizarea oricarei persoane (oficiali, tehnicieni, sportivi, etc.) forurile F.R.K.C. se vor putea sesiza din oficiu, în cazul în care se vor constata abateri de la Regulamentul, Statutul sau dispozitiile F.R.K.C., infractiuni sau abateri grave de la conduita morala. Incompatibilitati. Persoane recuzabile. Nu pot face parte din forurile competente sa aplice sanctiunea, urmatoarele persoane: - cel care sesizeaza abaterea sau denunta abaterea; - cel care este ruda sau afin pâna la gradul IV, cu partile; - persoana audiata ca martor; - cel care s-a pronuntat anticipat asupra cauzei; - cel care a mai judecat odata în cauza; Cererea de recuzare se formuleaza în scris, înainte de începerea dezbaterilor în fond. Aceasta se adreseaza forului competent care, hotaraste în sedinta secreta. Hotarârea nu poate fi contestata în nici un mod. Persoanele mentionate mai sus, în cazul în care constata ca sunt incompatibile se pot abtine în solutionarea cauzei.
NOTA La nivelul C.S.S.-urilor si a Asociatiilor sportive, procedura de urmat este aceeasi, numai ca sanctiunea se aplica de catre Consiliul de administrare (conducere) a unitatii sportive respective. Hotarârea poate fi atacata cu apel în termen de 15 zile de la comunicare. Apelul se judeca de Comisia de apel care poate mentine sau modifica sanctiunea. Hotarârea data în apel este definitiva.
Revizuirea hotarârilor Comisiilor de apel
În urmatoarele situatii de exceptie, hotarârea Comisiei de apel poate fi revizuita de catre Biroul federal: - sanctiunea a fost aplicata fara ca persoana sanctionata sa fi fost înstiintata despre judecarea litigiului; - anterior s-a mai pronuntat o sactiune pentru aceeasi abatere, sanctiune care nu a fost cunoscuta la momentul aplicarii celei de-a doua sanctiuni; - exista doua decizii de sanctionare care nu se pot concilia. |